onderstroom

Sturen op cijfers is niet ideaal

Je moet ook oog hebben voor de onderstroom in je bedrijf

 

Veel managers zijn elke maand blij met de maandcijfers. Kloppen zichzelf op de borst, dat ze het weer goed hebben gedaan. Nu steeds meer bedrijven ook ná de coronaperiode het personeel gedeeltelijk thuis zullen laten werken wordt echter de menselijke maat steeds belangrijker.

 

Dus je wilt niet mooie cijfers en toch ontevreden medewerkers. Want dan kan de maand erna wel eens véél minder rooskleurig zijn. Dan vertrekken je mensen naar een werkgever die wel ‘a great place to work’ is.

 

Behoefte

In zo’n bedrijf waar je graag werkt wordt geluisterd naar de behoeftes van de onderkant, het personeel op de werkvloer. En daar vult het management die behoeftes van het personeel niet zelf met de natte vinger in. Zo van: ,,ze zullen dat wel goed vinden’’.

 

Als je alleen op cijfertjes stuurt zie je die behoeftes niet en voelt je personeel zich niet gehoord. Managers die wél mensgericht zijn, en dus een groene kant hebben, zijn veel beter in staat hun mensen te begrijpen en dus te ‘horen’. Dat tevreden personeel maakt dan geen aanstalten het bedrijf te verlaten, maar maakt zelfs reclame voor je. En dan komt het elke maand met de cijfers ook wel goed. Zulke leidinggevenden zijn empatisch, hebben een goede emotionele intelligentie. Ze luisteren en faciliteren hun personeel in plaats van ze met orders aan te sturen.

 

Happy

Een bijkomstigheid van dat ‘gezien worden’ is dat ook het ziekteverzuim daalt. Als personeel zich happy voelt ontstaat er balans en verdwijnt de onvrede. Als ze verantwoordelijkheid krijgen durven ze zelf ook meer verantwoordelijkheid te némen. Een chef die tegen zijn personeel zegt ‘verras me maar’ komt op den duur beter uit de verf dan eentje die alleen van bovenaf vertelt wat er gedaan moet worden en niets durft los te laten. Want al dat strakke geregel lijkt wel veiligheid en duidelijkheid te bieden, in feite werkt het belemmerend.

 

Die ‘great place to work’ vergt dus empatisch leiderschap, en dat is oh zo moeilijk. Er zijn boeken over vol geschreven. Maar tóch is het op de lange duur beter dan krampachtig vasthouden aan ‘meten is weten’.

 

 

Alle blogs